Петима американци, затворени в Иран, излитат от Техеран в сделка за размяна на затворници

...
Петима задържани от САЩ излетяха от Иран в понеделник при размяна за петима иранци, държани
Коментари Харесай

Петима задържани от САЩ излетяха от Иран в понеделник при размяна за петима иранци, държани в САЩ съгласно рядка сделка, сключена с посредничеството на Катар между заклетите врагове, която също размрази 6 милиарда долара от средствата на Техеран.

Катарски самолет излетя от Техеран, превозвайки петимата с двама от техните роднини, малко след като САЩ и Иран получиха потвърждение, че средствата са били преведени по сметки в Доха, каза източник, информиран за въпроса, пред Reuters.

Иранската Press TV каза, че двама от петимата иранци, които ще бъдат освободени при размяната, са кацнали в Доха. Нямаше независимо потвърждение, въпреки че ирански официални лица казаха, че трима от онези, които трябва да бъдат освободени от САЩ, не се връщат в Иран.

Освобождаването на средствата предизвика последователност на обмен, договорена след месеци на разговори между Съединените щати и Иран, които са в противоречие относно ядрените амбиции на Техеран и други въпроси.

Петимата американци с двойно гражданство трябва да отлетят за Доха и след това за САЩ. „Те са в добро здраве“, каза ирански служител, информиран за процеса.

Говорителят на Министерството на външните работи на Иран Насър Канаани каза, че двама от иранците, които са освободени ще се върнат в Иран, докато двама ще останат в САЩ по тяхно искане. Един задържан ще се присъедини към семейството си в трета страна, добави той.

Канаани каза, че средствата, блокирани в Южна Корея, след като санкциите на САЩ срещу Иран бяха затегнати през 2018 г., ще бъдат на разположение на Техеран в понеделник. Съгласно сделката Катар ще гарантира, че парите се изразходват за хуманитарни стоки, а не за артикули под санкциите на САЩ.

Сделката ще премахне основен дразнител между САЩ, които определят Техеран като държавен спонсор на тероризма, и Иран, който нарича Вашингтон „Великият Сатана“.

Но те остават дълбоко разделени по други въпроси, вариращи от ядрената програма на Иран и влиянието му в региона до санкциите на САЩ и военното присъствие на Америка в Персийския залив.

Катар, малък, но изключително богат Персийски залив Арабският производител на енергия се стреми да повиши глобалния си авторитет, като беше домакин на Световното първенство по футбол миналата година и играеше роля в международната дипломация. Сунитската мюсюлманска нация е домакин на голяма американска военна база, но също така е изградила тесни връзки с шиитски мюсюлмански Иран.

Совалкова дипломация

Доха беше домакин на най-малко осем кръга преговори с ирански и американски преговарящи в отделни хотели, говорейки чрез совалкова дипломация, каза източник по-рано пред Ройтерс.

Прехвърлянето на средствата на Иран по споразумението предизвика критики от американските републиканци, които казват, че президентът Джо Байдън, демократ, всъщност плаща откуп за американски граждани.

Белият дом защити сделката.

Освободените двойни граждани на САЩ включват Сиамак Намази, 51, и Емад Шарки, 59, и двамата бизнесмени, и Морад Тахбаз, 67, природозащитник, който също има британско гражданство. Те бяха освободени от затвора и поставени под домашен арест миналия месец.

Четвърти гражданин на САЩ също беше освободен под домашен арест, докато пети вече беше под домашен арест. Самоличността им не е разкрита.

Ирански официални лица посочиха петимата иранци, които ще бъдат освободени от САЩ, като Мехрдад Моин-Ансари, Камбиз Атар-Кашани, Реза Сархангпур-Кафрани, Амин Хасанзаде и Каве Афрасиаби. Двама ирански официални лица по-рано казаха, че Афрасиаби ще остане в Съединените щати, но не споменаха други.

Връзките между Вашингтон и Техеран кипят, откакто Доналд Тръмп, републиканец, изтегли САЩ от ядрената сделка между Иран и световните сили когато беше президент през 2018 г. Оттогава постигането на друга ядрена сделка не спечели много, тъй като Байдън се подготвя за изборите в САЩ през 2024 г.

Като първа стъпка в сделката Вашингтон се отказа от санкции, за да позволи прехвърлянето на 6 милиарда долара в ирански средства от Южна Корея до Катар. Средствата бяха блокирани в Южна Корея, обикновено един от най-големите клиенти на петрол на Иран, когато Вашингтон наложи мащабни финансови санкции на Техеран и парите не можаха да бъдат преведени.

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР